Wednesday, August 7, 2013

Buttered Prawn

Salam Semua...Salam 29 Ramadhan...
Today is our last fasting day...hopefully we gained Barakah throughout our fasting month this year...InsyaAllah...
Okay...its a bit late actually..but I still wanna share with you guys a recipe I tried a couple of weeks ago...Buttered Prawn recipe with egg floss....
I do not own this recipe...credit to Azie Kitchen (http://aziejaya.blogspot.com/2012/06/udang-goreng-butter.html)
Check out her blog guys!!!


This is how my Buttered prawn turned out...hangus la pulak!!!tapi sedap jer...hehehehe...bukan perasan semata2...tapi kenyataan...maklumlah...buat dengan penuh kasih sayang~~~hehehe...



Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Oleh: Azie Kitchen 

Sarang Telur
2 biji Kuning Telur
Sesenduk Butter/Margerin
Secawan Minyak masak


Pukul ringan kuning telur.
Panaskan Butter/Margerin bersama minyak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.


Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.

Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 


Udang:
12 ekor udang 
Sedikit Garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam/Putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 


Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.

Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann..

However..I skipped the fresh milk part...x nak lemak sangat...hehe...

Selamat mencuba~~~

^_^V

No comments:

Post a Comment